Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

T

Tannines

Tannines - ook bekend onder de naam looizuur - duiken met name op in rode wijnen. Zonder dat je het woord herkent, zul je onmiskenbaar al eens kennisgemaakt hebben met deze stof: het soms stroeve mondgevoel tijdens het drinken van rode wijn wordt vrijwel altijd veroorzaakt door tannines. De aanwezigheid van tannines in wijn verschilt zeer sterk per druivensoort, klimaat, jaargang en vinificatie. Tannines bevinden zich in de schillen en pitjes van de druif. Sommige druivensoorten - zoals nebbiolo, aglianico, petit verdot en tannat - zijn notoire bezitters van tannines, die structuur en ontwikkelpotentieel geven aan wijnen.  

Tre bicchieri

De hoogst mogelijke onderscheiding in de bekende, jaarlijkse uitgegeven Italiaanse wijngids Gambero Rosso. Tre bicchieri - oftewel drie (in dit geval rode) glaasjes - is de maximale waardering die een beoordeelde wijn kan ontvangen en mag dus beschouwd worden als buitencategorie in haar regio. Trotse Italiaanse wijnmakers zullen niet nalaten deze toprecensie te vertalen in ronkende persberichten en/of hogere prijzen voor hun vini rossi of bianchi. Soms buitengewoon schaars en snel uitverkocht.

Terug naar boven