Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

S

Sangiovese

Naast nebbiolo dé Italiaanse blauwe superdruif en (hoofd)ingrediënt voor Chianti en Brunello di Montalcino. Voornamelijk te vinden in het midden van Italië (Toscane, Umbrië) maar ook nog wel zuidelijker. Stevige, soms wat 'bokkige' en eigenzinnige wijnen, kruidig met kersenfruit en pittige zuren. Ook aangeplant buiten Italië maar nergens zo mooi als daar.

Schwarzriesling

In tegenstelling tot de 'gewone' rieslingdruif is schwarzriesling een blauwe druif. Je komt hem ook tegen in Champagne onder de naam pinot meunier, één van de drie belangrijkste druiven voor Champagneproductie. Schwarzriesling beslaat zo'n beetje 2% van het totale wijngaardoppervlak in Duitsland en is voornamelijk te vinden in Baden en Württemberg. Weinig verrassend: schwarzriesling is prima geschikt voor het maken van fraaie Sekt.

Silvaner

Duitsland alleen riesling? Neen, zeker niet. Probeer eens silvaner, de koningsdruif van Franken waar het dé lokale specialiteit is. Is niet zo aromatisch als riesling maar is wél net als deze druif zeer capabel om spannende, mineralige wijnen te geven. Zeker als de silvaner is aangeplant op toplocaties zoals Rainer Sauer's Escherndorfer Lump moet je silvaner beslist proberen. Wordt ook geproduceerd in Frankrijk (Elzas) maar daar is-ie zelden de moeite waard.

Sonnenberg

Lage bij het slaperige dorpje Leinsweiler in de Südpfalz, pal op het zuiden dus aldaar aangeplante rieslingstokken pakken de nodige uurtjes zon mee en geven schitterende, volrijpe Rieslings.

Spätburgunder

Steeds meer Duitse wijn is rood en spätburgunder draagt hier zowel kwalitatief als kwantitatief sterk aan bij. Is dezelfde druif als de pinot noir die zorgt voor verrukkelijke rode bourgognes. Spätburgunder is relatief licht van kleur, is eerder elegant en speels dan krachtig en woest en geeft juist in Duitsland uitstekende resultaten. Waarom? Spätburgunder (en pinot noir trouwens ook) houdt van relatief koele klimaten. Te warm? Dan krijg je logge, jammige wijnen en da's niet de bedoeling. Je drinkt spätburgunder het best lichtgekoeld om de frisheid te accentueren.

Spätlese

Na Kabinett komt Spätlese binnen de categorie Prädikatswein. Spätlese betekent letterlijk laat oogsten, dus later, rijper en met een hoger suikergehalte (gemeten in graden Oechsle) dan Kabinett. Wordt zowel (half)zoet als droog gevinifieerd dus let goed op of er 'trocken' op de fles staat als je een droge wijn zoekt. Een goede Spätlese is rijk aan fruit, duidelijk rijper en voller dan Kabinett.

Terug naar boven