Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

M

Magnum

In wijnland wordt hiermee gedoeld op een fles met een inhoud van 1,5 liter, dus dubbel zoveel als bij een normale fles. Je ziet het met name rode (bewaar)wijnen en champagnes maar in Duitsland is men ook niet vies van het bottelen van witte wijnen op magnum. Wijnen op magnum rijpen minder snel doordat er in verhouding minder zuurstof in de fles zit vergeleken met standaardformaten.

Merlot

Al het goede en slechte van de hedendaagse wijnbouw is terug te vinden in merlot, een blauwe druif die in vrijwel elk wijnproducerend land te vinden is. Meestal 'in de blend' met andere variëteiten zoals cabernet sauvignon. Medeverantwoordelijk voor absolute topwijnen uit Bordeaux maar ook ingrediënt van schunnig platte en flauwe supermarktbrol waar je je peren nog niet in wilt stoven. Vaak vlezige, volle en ronde wijnen. Mikpunt van spot en hilariteit in de cultfilm 'Sideways' waar hoofdpersoon Miles van tafel dreigt te lopen als er merlot geschonken zou gaan worden.

Mittelrhein

Klein aber fein! Klein Anbaugebiet in de buurt van Koblenz met enkele uitstekende producenten van met name riesling. Hofman Wein & Vino heeft ze op de radar doch nog niet in het assortiment. Je oma kent Mittlerhein waarschijnlijk ook vanwege de Rijncruise langs Loreley.

Mosel

Schitterend Anbaugebiet tussen Trier en Koblenz met als naamgever de rivier die door het gebied kronkelt. De zijriviertjes Saar en Ruwer zijn eveneens onderdeel van het Anbaugebiet Mosel. Er wordt onterecht en vaak de spot gedreven met de 'Moezel' en haar 'wijntjes'. Wie de moeite neemt het gebied te bezoeken - hoeft niet per cruisepraam - zal erachter komen dat er geweldige rieslings gemaakt worden. Hellingen met heerlijke namen als Graacher Himmelreich en Piesporter Goldtröpfchen rijzen soms bijna verticaal uit de Mosel op om zoveel mogelijk zon te vangen.

Müller Thurgau

Ook bekend onder zijn synoniem rivaner. 'MT' is een kruising tussen riesling en madeleine royal, ooit samengesteld door een zekere professor Hermann Müller uit het Zwitserse plaatsje Thurgau. Heb je hem? MT gaat maar zelden hand in hand met kwaliteit en staat borg voor het guurste dat Duitsland wijndrinkers de keel in jaagt. Zijn er dan uitzonderingen? Jawel, Rainer Sauer maakt een heerlijke MT, misschien wel de beste van Duitsland.

Terug naar boven