Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

G

Gambero Rosso

Gambero Rosso geeft sinds halverwege de jaren '80 één van de meest gereputeerde wijngiden van Italië uit, Vini d'Italia. Echter, men spreekt met betrekking tot deze gids vrijwel altijd van Gambero Rosso. Een dikke 2000 wijnproducenten en meer dan 20.000 wijnen worden besproken en gewaardeerd. De hoogste waardering is tre bicchieri, oftwel drie (rode) glaasjes en deze eer wordt jaarlijks aan zo'n 400 wijnen toegekend.

Gault Millau

Naast Eichelmann de leidende jaarlijkse wijngids wat betreft Duitse wijn. Gault Millau verschijnt sinds begin jaren '90 en waardeert Duitse wijnhuizen met druiventrosjes, waarbij 5 het maximum is. Rond de 1000 Duitse wijnhuizen worden jaarlijks opgenomen waarbij enkele - niet alle - wijnen ook individueel gescoord worden op een schaal van 100 punten. Gault Millau geeft tevens een restaurantgids uit maar naar deze gids wordt hier niet verwezen. Lees voor meer informatie over wijnbeoordelingen ook eens dit blogartikel.

Gelber Muskateller

Duits synoniem voor muscat blanc à petits grains, of simpeler maar niet helemaal correct gezegd: muscat (want muscat is een verzamelnaam). In Duitsland vind je maar een paar honderd hectare van deze gelber muskateller. De meest druivige van alle druiven, want eenmaal in de fles ruikt-ie naar....juist, heerlijke muskaatdruiven. Goede gelber muskateller is frisser en spannender dan 99% van alle muscats op de markt, dus zeker een wijn om eens te proberen. Vaak een favoriet van dames met smaak. Pfirmann maakt jaarlijks een kleine, zeer smaakvolle hoeveelheid.

Grauburgunder

Duitse evenknie van de Franse Pinot Gris. Wordt in Duitsland voornamelijk in de Pfalz en in Baden verbouwd en geeft daar in vergelijking met de Franse versie frissere, drogere en spannendere wijnen. Meestal ook nog euro's goedkoper.

Grosse Lage

De allerbeste wijngaarden van Duitsland en dus ook het betreffende Anbaugebiet, hoogste trede in de VDP kwaliteitspyramide en vergelijkbaar met Grand Cru in Bourgogne.

Niet ter verwarren met de vrijwel identieke term Grosslage! Een Grosslage is een verzameling wijngaarden van allerlei allooi (goed en slecht), heeft niets te maken met de VDP kwaliteitspyramide en wijnen van een Grosslage kun je beter mijden. Grosslage is de tegenhanger van Einzellage. Tja, Duitse wijnwetgeving frown

Grosses Gewächs

Het paradepaardje van de VDP, deze topcategorie (uitsluitend) droge wijnen. Vaak wit, soms rood. De absolute Hammerweine van de Duitse topproducenten vallen in de categorie GG en worden gemaakt van druiven uit de allerbeste Lagen van de Duitse Anbaugebiete. Onder € 25 vind je zelden een GG (meeste GG’s worden op de Nederlandse verhandeld markt tussen € 25 en €75) maar laat je dat er niet van weerhouden om GG in te slaan, deze zeer complexe wijnen hebben een uitstekend bewaarpotentieel.

Grüner Veltliner

Oostenrijks meest authentieke en prestigieuze witte druif, kan geweldig smaken. Hippe mensen spreken van 'gru-vee' als er over wijn van deze druif gebabbeld wordt. Vaak wat peperig (wit) en indrukken van peer. Silvaners uit Franken zoals die van Rainer Sauer vertonen qua geur en smaak wel enige overeenkomsten, dus probeer die beslist eens als je dol bent op 'gru-vee'.

Gutswein

Categorie instapwijnen op (zeer) goed niveau van producenten die lid zijn van de VDP. Is de Gutswein goed, dan is de rest het meestal ook. Kan een koopje zijn gezien de kwaliteit van de wijn.

Terug naar boven