Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

E

Eichelmann

Gerhard Eichelmann geeft jaarlijks een gids - beter gezegd een boekwerk - uit met recensies van wijnen van zo'n 1000 uitsluitend Duitse producenten. Proeft samen met zijn team alle beoordeelde wijnen blind, dus zonder voorkennis van hetgeen zich in het glas bevindt. Geldt als een van dé kenners van Duitse wijnen.

Elzas

Wijnstreek in het uiterste noordoosten van Frankrijk met sprookjesachtige dorpen. Je vindt er veel Duitstalige plaatsnamen, het gebied is mede dankzij twee wereldoorlogen afiwsselend in Duitse en Franse handen geweest. Qua wijnbouw veel overeenkomsten met Duitsland en de Pfalz in het bijzonder.

En primeur

Spreek uit op z'n Frans. Systeem waarbij wijnhuizen (voornamelijk chateaux in Bordeaux) consumenten de mogelijkheid biedt topwijnen aan te kopen (ver) voordat ze op de markt verschijnen. Prijzen zouden lager moeten liggen dan de uiteindelijke prijs in de handel, hier zit het voordeel voor de koper. Althans zou moeten zitten: de afgelopen jaren zijn de primeurprijzen dermate opgevoerd waarbij ze de uiteindelijke marktprijs benaderen of zelfs overstijgen. Wegvallende vraag (lees ook eens dit artikel) in combinatie met een matige prijs-kwaliteitverhouding zijn hiervan de oorzaak. 

Erste Lage

Staat tussen Ortswein en Grosse Lage in de VPD kwaliteitspyramide, dus het op één na hoogste herkomst- en kwaliteitsniveau. Eersteklas wijngaarden met zeer goede groeicondities en reputatie. Vergelijkbaar met Premier Cru in Bourgogne.

Escherndorfer Lump

Machtige helling nabij het Franconische wijndorpje Escherndorf. De hellingsgraad loopt op tot liefst 70%! Mind your step. De Lump is misschien wel 's werelds beste locatie voor de productie van (top)Silvaners wat niet in de minste plaats komt door de bodem bestaande uit Muschelkalk. Deze ondergrond is enigzins vergelijkbaar met die nabij Chablis en geeft - mits in handen van goede wijnmakers - de wijnen een heerlijk krijtachtige, zelfs ziltige smaak. Schmeckt gut!

Terug naar boven