Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

D

Dolcetto

'Awel, da's zeker een zoete wijn, die dolcetto', zei de Belgische toeriste terwijl we dolcetto aan het proeven waren in Piemonte. Mispoes. Dolce betekent weliswaar zoet maar de blauwe druif dolcetto geeft gewoon droge, rode wijnen. Vaak is dolcetto de eerste wijn die een Piemontese wijnboer je voorzet: speels, fruitig, lekkere zuren. Heerlijk bij antipasti of gewoon uit het vuistje.

Dornfelder

Blauwe druif nummer 2 in Duitsland qua aanplant en meest te vinden in Pfalz en Rheinhessen. Dornfelder geeft donkerpaarse wijnen, een vrij zachte structuur met een aantrekkelijk parfum. Behoort niet tot de absolute top maar een goede Dornfelder is het drinken beslist waard.

Dosage

Mengsel van wijn en suiker dat wordt toegevoegd aan de meeste mousserende wijnen gemaakt volgens de méthode traditionelle, oftewel de klassieke wijze voor het produceren van de beste mousserende wijnen, met een tweede gisting op fles. De hoeveelheid toegevoegde suiker is maatgevend voor de uiteindelijke smaakstijl waarvan de bekendste brut is. Andere smaakstijlen zijn onder meer extra brut en (demi)sec . Een mousserende wijn kan ook zónder dosage worden gemaakt: de droogst mogelijke stijl dus.

Dégorgement

Het verwijderen van de 'prop' gist bij mousserende wijnen gemaakt volgens de méthode traditionelle. Na het dégorgement vindt meestal - behalve bij het type Brut Nature - dosage plaats om het definitieve smaakprofiel van de mousserende wijn te bepalen.

Terug naar boven