Wijnterminologie
Klik op één van de letters in het wijnalfabet en leer meer over wijn.

B

Bacchus

Volgens Wikipedia de god van de wijn, roes en dronkenschap maar heeft in de context van Duitse wijn een andere betekenis. Bacchus is namelijk een kruising van silvaner x riesling met müller thurgau. Bacchus vind je met name in Pfalz, Rheinhessen en Franken en eigenlijk uitsluitend in laatstgenoemd Anbaugebiet vind je interessante wijnen van deze druif. Meestal met (aanzienlijk) restzoet, slechts zelden mooi droog. Buitenbeentje!

Baden

Meest zuidelijk gelegen Anbaugebiet van Duitsland en tevens één van de grootste, je tuft er langs op weg naar de Zwitserse grens. Paradijs voor de 'Burgundersorten' zoals weiβburgunder, grauburgunder en spätburgunder. Stop eens voor een overnachting in de buurt van de schitterende, vulkanische Kaiserstuhl. Het wemelt in Baden trouwens ook van de uitstekende (sterren)restaurants.

Bewaarpotentieel

Goede wijn kan prima ouderen maar weet ten eerste dat 95% van alle wijn gemaakt is om meteen te drinken. Dit deel wordt dus geen spat beter als je het zorgvuldig weglegt in je keldertje – in tegendeel. Wijnen met bewaarpotentieel hebben als kenmerk dat ze tijdens een aantal jaren rijping verbeteren, complexer en gelaagder worden en geweldige (rijpings)aroma’s ontwikkelen. Klassieke bewaarwijnen zijn bij rood Bordeaux, Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Madiran, goeie Bourgognes (niet de instappers), Hermitage en Rioja. Bij wit zijn het met name zoete wijnen die prima kunnen ouderen, zoals Tokaji, Sauternes, Chenin Blancs uit de Loire en – misschien wel de mooiste – Duitse Rieslings (Beerenauslese en Trockenbeerenauslese). Het bewaarpotentieel verschilt per jaargang, producent, wijngaard, druivensoort(en), flesformaat en zeer belangrijk – hoe de eigenaar zijn opslag geregeld heeft.

Bocksbeutel

Franken kent met de Bocksbeutel een uniek type en formaat fles, qua vorm althans want de inhoud is zoals je gewend bent 0,75 liter. De fles is kogelvormig met korte hals en mooi afgeplat buikje. Over de herkomst van de naam is wat verwarring. Het meest aannemelijke verhaal is dat het klokkenspel van de zogeheten Ziegenbock naamgever is voor de Bocksbeutel. Op tafel is de Bocksbeutel een verrassende en elegante verschijning die nog een bijkomend voordeel heeft: de fles kan nooit wegrollen!

Buntsandstein

Bodemsoort die ongeveer 250 miljoen jaar geleden ontstaan is. Veel aanwezig in bijvoorbeeld Pfalz en een uitstekende ondergrond voor rieslingstokken. Wijn van Buntsandstein geeft vaak pittige zuren en aroma's van grapefruit en andersoortig citrusfruit.

Terug naar boven