• Asperges wijn
 • Verrassend recept met asperges én Silvaner in het glas

  Voor wie denkt dat het klaarmaken van een aspergegerecht moeilijk is: think again. Dit gerecht met asperges, taleggio, lasagnebladeren, gesmolten boter en salie vraagt al helemaal niet om complexe culinaire handelingen. In minder dan een half uur tover je een zeer smaakvolle, verrassende aspergemaaltijd op tafel. Taleggio is trouwens een kaas van koemelk uit het noorden van Italië. Desgewenst kun je ook bijvoorbeeld camembert gebruiken maar dat is een Franse kaas wink

  Wat drinken we erbij?

  Het gerecht bestaat slechts uit een paar hoofdingrediënten maar is qua mondgevoel en smaak echter behoorlijk divers. De asperges geven een frisse, licht aardse smaak, de taleggio is vol en romig maar niet extreem uitgesproken, boter zorgt ook voor een vetje en de salie voor mooie aroma’s en een licht kruidige smaak. De vloeibare begeleiding moet dus wel bestand zijn tegen deze schakering van smaken en impressies. Rainer Sauer’s Silvaner Muschelkalk is getest en met vlag en wimpel geslaagd. Silvaner is sowieso een grote aspergevriend en deze heeft ook nog eens de fraaie structuur (gegund door de Muschelkalkbodem) om tegenwicht te bieden aan de taleggio. De wijn sluit bovendien zeer goed aan bij de kruidigheid van salie.

  Hoe maak je dit aspergegerecht?

  Voor 4 personen heb je nodig:

  • Minstens 20 witte asperges, geschild en kontje verwijderd (ong.1,5 kilo)

  • 400 gram taleggio, in plakken op kamertemperatuur

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 12 lasagnebladeren (zelf maken of gedroogd)

  • 12 verse salieblaadjes

  • Klein beetje goede olijfolie

  • Peper en zout uit de molen

  Kook de lasagnevellen in een paar minuten beetgaar, giet af en schenk er een paar druppels goede olijfolie bij, houd even warm.

  Kook gelijktijdig de asperges een minuut of 5-7 (afhankelijk van dikte) in water met wat boter en zout, zet het vuur uit en laat 2-3 minuten rusten. Laat de asperges uitlekken.

  Smelt de boter in een steelpannetje, doe er de salieblaadjes en een draai zout bij. Laat de boter niet bruin worden, zet het vuur uit zodra de boter mooi gesmolten is en laat de vaste witte delen bezinken.

  Schik de lasagnevellen, taleggio en asperges quasi-gecoördineerd op een bord. Schenk voorzichtig de gesmolten boter en salie erover en geef nog een kleine slinger aan de peper- en zoutmolen. Verstokte vleeseters mogen er nog een paar plakken Prosciutto di Parma op kamertemperatuur bij serveren.

  Eet smakelijk!

  De Silvaner Muschelkalk tref je ook aan in de speciale proefdoos Aspergewijn Super Toll.

  Deel dit blog bericht