• Duitse wijn, Rieslingweeks, Riesling
 • Geniet van Duitse Riesling tijdens en na de Rieslingweeks

  Tijdens de Rieslingweeks 2015 besteedt Hofman Wein & Vino extra aandacht aan Duitse Rieslings. Waarom Riesling?

  Je moest ´em wel een beetje leren kennen, die Riesling. Je schrok misschien een beetje van de soms ferme zuurgraad in deze wijn. Was-ie nou droog of niet? Je nam nog een slok en je ontdekte weer iets nieuws, en opnieuw en opnieuw. Je raakte verknocht aan Riesling, en goh, Riesling is ook nog eens heel betaalbaar. Je bent Riesling-fan! Ben je geen Riesling-fan of wil je het niet worden? Stop dan hier met lezen.

  Riesling is de absolute troefkaartdruif van wijnland Duitsland. Bijna een kwart van het wijngaardoppervlak is aangeplant met Riesling. De diversiteit van de Duitse wijnbouwgebieden, bodemsoorten, kennis van de druif en zeer goede klimatologische omstandigheden zijn optimale ingrediënten om prachtige Rieslings te kunnen produceren. Riesling rijpt langzaam en heeft baat bij een lang groeiseizoen, dus geen loeihete zomers maar iets meer gematigd. De verfijnde en voor Riesling kenmerkende zuurgraad blijft ook juist in iets koelere klimaten (en jaargangen) zo mooi overeind.

  Riesling in je glas biedt een zeldzame veelzijdigheid aan impressies en smaken. Neem je een Gutswein van een goede producent, dan drink je voor weinig geld een sappig, zuiver, verkwikkend en mooi aromatisch glas droge Riesling. Want onder meer vanwege aroma’s die niet alleen het fruitspectrum (van appel tot ananas) afdekken is Riesling zo geliefd. Tast iets dieper in de buidel voor een Riesling van een goede Einzellage (bijvoorbeeld deze) en je drinkt een wijn met veel complexiteit, meer structuur en lengte. En natuurlijk die schitterende geuren. Riesling is mooi van zichzelf en heeft geen enkele baat bij opvoeding op nieuwe houten vaten. Hout vertroebelt als het ware de puurheid en het typische karakter van Riesling.

  Meer en meer Duitse Rieslings zijn droog tegenwoordig. Bij Duitse wijndrinkers valt droge wijn ook beter in het pulletje dan vroeger. Toegenomen kennis over wijnbouw en vinificatie én een warmer klimaat dragen ook bij: er is geen ‘functioneel restzoet’ meer nodig om oneffenheidjes en (te) scherpe zuren te maskeren, althans bij de goede producenten. Wil je zeker weten dat je droge of droog smakende Riesling drinkt? Let dan op dat er ‘Trocken’ op het etiket staat (al zijn ook hierop uitzonderingen). ‘

  Hey, drink eens wat meer Riesling!

  Deel dit blog bericht