• Duitse wijn, Sekt, Deutscher Sekt, Duitse Sekt, Strauch, Strauch Sektmanufaktur
 • Duitse wijn van Strauch Sektmanufaktur bruist. I want your Sekt!

  George Michael zong er eens een liedje over toen-ie met een heer een goed glas dronk in een park in Beverly Hills. Haal ik nu de boel door elkaar? Hoe dan ook, I want your Sekt!

  Bijna elk zichzelf respecterend wijnland in Europa maakt knappe mousserende wijn. In Spanje drink je Cava, in Italië mooie Franciacorta of Trentodoc – een enkeling zelfs Prosecco wink – en de Fransen maken Crémants en natuurlijk Champagne. Ook Duitsland heeft een rijke traditie waar het gaat om de productie van mousserende wijnen: Sekt is de naam. Veel huizen in Champagne zijn trouwens opgericht door Duitsers die hun mousserende geluk enkele honderden kilometers westwaarts gingen beproeven. Of dacht je dat Bollinger, Roederer, Deutz, Mumm en Heidsieck typisch Franse namen zijn?

  Sekt dus, en dan bedoel ik niet de met koolzuur geïnjecteerde plonk waar de meeste mensen waarschijnlijk aan zullen denken. Sekt heeft een soort Liebfraumilch-syndroom maar is bezig daar met rappe schreden afstand van te nemen. De beste Deutscher Sekt kan zich meten met hetgeen in Champagne of Noord-Italië gemaakt wordt en de Duitsers hebben een troef: naast de klassieke champagnedruiven versektet men ook Riesling en – iets minder uniek – Weiβburgunder. Veelzijdigheid volop dus waarbij Riesling Sekt garant staat voor prachtige fruitaroma’s en verfijnde zuren.

  Het grote voordeel van opnieuw beginnen is dat je in één keer alles goed kunt doen. En dat doen Isabel Strauch – Weiβbach en Tim Weiβbach van Strauch Sektmanufaktur. Na studies aan de Hochschule Geisenheim turnden beide de traditionele Sektkellerei  Dallbergerhof Strauch om tot Strauch Sektmanufaktur. Er werd liefst een half miljoen euro geïnvesteerd, veel voor een klein en jong bedrijf. Dan ben je óf Viktor Müller óf weet je wat er moet gebeuren. Voorlopig lijkt het op het laatste en heeft de Duitse restauranttop de fraaie Duitse Sekt van Strauch al ontdekt. Strauch werkt 100% biologisch en alleen het beste, gezondste fruit gaat de vergistingskuipen in. Strauch is het kleinste, modernste Sekthaus van Duitsland.

  Strauch werkt op een vergelijkbare, kwalitatief hoogwaardige manier als de wijnmakers in Champagne: men maakt eerst verschillende stille basiswijnen, creëert dan een blend (de Sekts gemaakt van één druivensoort uitgezonderd) waarna de tweede vergisting op fles plaatsvindt. Tijdens deze vergisting ontstaat de mousse, die niet kan ontsnappen uit de afgesloten fles. Koolzuur is immers een bijproduct van vergisting. Na verloop van tijd volgt dégorgement, al dan niet toevoeging van dosage en is de Sekt bijna klaar voor consumptie. Hoewel dit een erg bondige samenvatting van zaken is, moge het duidelijk zijn dat goede Sekt maken een tijdrovende en bewerkelijke bezigheid is. Vergeet je vanaf nu dus die koolzuur-geïnjecteerde-plonk-Sekt?

  Gelukkig besteden de Strauchs – en Duitse Sekthäuser in het algemeen – geen tonnen of miljoenen aan branding en marketing, zoals de grote Champagnehuizen. Je kunt dus al mooie Sekt drinken rond de 20 euro, jouw garantie voor een feestelijke avond met of zonder diner. Probeer eens de superspannende en unieke Zero van Weiβburgunder, de zachte, verfijnde en verleidelijke Brut Rosé of de bruisende Riesling Extra Brut barstend van het knappe Rieslingfruit.

  You want my Sekt?

  Deel dit blog bericht