• Duitse wijn, Silvaner, Rainer Sauer, Eichelmann
 • De beste Duitse wijn volgens übercriticus Eichelmann

  Novembermaand is gidsen- en lijstjesmaand. You name it, en er duikt een lijstje toppers op, veelal in de vorm van een top 100, of nog erger een top 1000. Waarbij Bohemian Rhapsody vermoedelijk het pak aanvoert op oudjaarsavond, dan weet u dit alvast. Subjectiviteit is veelal troef en niet zelden is er een flink commercieel belang in het spel. Een branche die er uitspringt qua hoeveelheid lijstjes is de restaurant- en wijnwereld.

  Om een goed en compleet beeld te krijgen van de meest recente jaargangen in Duitsland zijn er twee gidsen – met tal van lijstjes – die eruit springen: Gault Millau en de geelwitte wijnbijbel van Gerhard Eichelmann. Beide geven een zeer uitgebreid en betrouwbaar overzicht van de betere en beste wijnhuizen van Duitsland, inclusief waarderingen in de vorm van respectievelijk trosjes druiven en sterren voor het huis. Bij beide is 5 het maximale aantal waarbij Eichelmann overigens een stuk royaler is dan Gault Millau. Weltklasse. De wijnen worden op de fameuze 100-punten schaal gewaardeerd waarbij geldt: afblijven als-ie minder dan 80 scoort en lekker royaal inslaan bij de Schnäppchen vanaf een punt of 85. De Duitse top – op wereldschaal vaak nog steeds zéér betaalbaar – krijgt 90 of meer punten op de flessenhals gespeld. Die gaan de kelder in.

  De letterlijk duizenden wijnen worden door beide proefteams uiteraard niet geheel gelijk gewaardeerd. Zo kreeg Pfirmann’s heerlijke Gelber Muskateller 2014 (helaas helemaal op) 84 punten van Eichelmann maar van Gault Millau liefst 88 punten. Eichelmann daarentegen waardeert de wijnen van Rainer Sauer dan weer substantieel hoger, ook in voorgaande jaren. Enfin, waar zijn we het tegenwoordig wél eens?

  Eichelmann‘s Weingüter des Jahres zijn dit jaar:

  • Am Stein uit Würzburg voor de beste witte wijn collectie. Ga er zeker eens heen, ook voor het fraaie uitzicht vanuit de dito vinotheek. Drie jaar terug was deze prijs voor Rainer Sauer overigens
  • Konrad Schlör eveneens uit Franken werd verrassend gelauwerd als winnaar in de categorie rode wijnen
  • Edelzoet: ook naar Franken en wel naar Glaser-Himmelstoss
  • Aufsteiger van het jaar werd Weingut Bischel uit Rheinhessen

  Eichelmann was net als uw wijnleverancier erg ingenomen met de geschonken kwaliteit van Rainer Sauer, Pfirmann, Escher én Strauch Sektmanufaktur. Tromgeroffel… Bij alle vier steeg de gemiddelde waardering met een halve ster waarbij de familie Sauer nu op het maximale aantal van 5 zit. De Silvaner Grosses Gewächs Am Lumpen 2013 scoorde met 92 zelfs een uitmuntende score. Die gaat dus de kelder in.

  Speciaal ter gelegenheid van deze mooie waarderingen is er nu een proefpakket met 6 flessen: Eichelmann empfehlt (Eichelmann beveelt aan). Uitsluitend wit en gezien de geboden kwaliteit uitermate fatsoenlijk betaalbaar. Drink de beide knackige wijnen van Landschneckenkalk van Pfirmann – Riesling en Weiβburgunder – met elk 87 punten. Puntje erbij voor de geweldig gemaakte Sekt Zero van Strauch, eveneens van Weiβburgunder. Geen dosage, enorm zuiver en helemaal bio. Liefst 89 punten scoorde de Silvaner Muschelkalk van Rainer Sauer. Próef de kalkbodem, slank en verfijnd. Dit is de Escherndorfer Lump! Eveneens 89 punten voor de Freiraum Silvaner die volledig anders smaakt: rijper, voller, ronder. Zo kan Silvaner ook smaken. In de laatste fles zit Sauvignon Blanc van Weingut Escher, in no time gestegen naar 3 sterren in de gids. Of om met Eichelmann te spreken: Bravo!

  Neem de proef op de som, voel je ook even Eichelmann en bestel dit pakket voor € 75 (normale prijs iets meer dan € 80). Zum Wohl!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Deel dit blog bericht